Sauna Faydaları
Sauna ,yüksek sıcaklıkta bir terapi yöntemi olup bir çok faydası bulunmaktadır.Öncelikle sauna kullanımı stres seviyesini azaltır, yüksek sıcaklık kasları gevşetir rahatlama hissi yaratarak strese iyi gelir.Sauna kullanımı kan dolaşımı arttırır , kasları gevşetir ve ağrıları azaltır.Terleme cilt gözeneklerini açar ve toksinlerin atılmasını sağlar. Buda Cildin temizlenmesi ve nemlenmesine sebep olur. Sauna kullanımı cildi nemlendirir , parlak bir görünüm kazanmasını sağlar.Sauna kullanımı kalori yaktırır.Sauna kullanımı uyku düzeninin sağlanmasını, günün yorgunluğunun atılmasını sağlar.Sauna kullanımından sonra serin duş alınması önemlidir.
Evinizde bulunun bir sauna size tüm bu faydaları ve daha fazlasını sağlar.
Sauna, terleme yoluyla vücuttan toksik maddelerin atılmasını ve ciltteki gözeneklerin temizlenmesini sağlar. Saunadaki sıcak ve kuru hava ile aniden karşılaşmanın doğrudan etkisi, kalp ve dolaşım sistemine olmaktadır. Sauna ortamında cildin kan dolaşımında % 5-10, kalp kan atımında % 60-70 oranında artma olmaktadır. Bunun yanı sıra kaslar gevşeyerek rahatlar, yorgunluk ve stres ortadan kalkar.
Yaşlılar, hamileler ve çocuklar için sauna süresi kısa olmalı
Saunadan maksimum düzeyde faydalanabilmek için belirli ortamsal koşulların sağlandığından emin olunmalıdır. Örneğin saunanın nem ve havalanmasının optimum olabilmesi için ideal büyüklüğü 3 m2 olmalıdır. İyi bir saunada yüz seviyesinde 80-100°C ve ayaklar seviyesinde 30°C ısı sağlanmalıdır. Nem en az ( % 10-20 ) olmalı ve hava sirkülasyonu da ( 3-8 kez /saatte ) sık sağlanmalıdır. Saunada kalış süresi kişiden kişiye göre değişebilir. Ancak ideal kalış süresi 10-20 dakikadır. Yaşlılar, hamileler ve çocuklar düşük ısıda ( 70°C ) ve daha kısa sürelerde kalmalıdırlar. Saunada sıcak periyot, soğuk su banyosu ve dinlenme periyotları ( en az 30 dak.) ile birlikte iki saatlik süre yeterlidir. Bu işlem haftada en az iki kez tekrarlanabilir.
Saunalar nasıl kullanılmalı
Saunaya uygun kıyafetler ile ve öncelikle kuru girilmelidir. Gözlük, takı benzeri eşyalar ile girilmemesi gerekmedir.Saunaya şort, mayo veya bikiniyle girilebilir. Saunada oturulan yere mutlaka havlu veya benzeri bir şey konulmalıdır.Bazı renkli havluların oturma alanını boyaması nedeni ile beyaz havlu kullanılması uygun olacaktır. Sauna çıkışında serin duş (sağlığınız açısından sakıncası yoksa soğuk duş) tavsiye edilir.
Saunalar ilk kullanımda öncelikle beşer dakikalık periyotlarda kullanılmalı , daha sonra süre biraz daha arttırılarak devam edilmeli ama sauna da tek seferde geçirilecek süre en fazla 20 dk kadar olmalıdır.
10 dakika sauna kaç kalori yaktırır?
10 dakikalık bir sauna seansında, vücut ağırlığınız ve sauna sıcaklığı gibi faktörlere bağlı olarak yaklaşık 10 ila 30 kalori yakabilirsiniz.
Alkollü olarak saunaya girmek tehlikeli
Sauna erişkinler için uygundur. 65 yaşın üzerinde dikkatli olunmalıdır. Ancak 2 yaşından sonra yaklaşık 70 derece ısıda ve ebeveynlerinin refakatinde haftada bir kez olmak ve 10 dakikayı geçmemek kaydıyla çocuklar da saunaya girebilirler. Hipertansiyon, kalp hastalığı, aşırı şişmanlığı ve damar hastalığı olanlar saunadan kaçınmalıdır. Alkollü olarak girmek çok tehlikelidir, ani tansiyon düşmelerine neden olur.